Články

Listopad 2019 2019-11-06T20:27:14+00:00

Listopad 2019
Eva Joachimová

Listopad si popletl sezóny. Na počátku první dekády předloží příjemné teploty a zopakovat by si to měl ještě kolem 22.11. O to budou citelnější ochlazení kolem 5. a kolem 17. by nám mohlo být opravdu zima.

A ta se, bohužel často, pojí s nachlazením a s nimi spojenými virózami. A aby toho nebylo málo, listopad nám ještě začíná předhazovat Vánoce a s nimi spojený úklid, pečení a nákupy v přeplněných obchodech. V tu chvíli není nad to mít po ruce silnou zbraň. A tou je “dlouhá polévka”.

Recept

Co budete potřebovat?

Velký hrnec a kosti nebo kus masa, vodu a troška soli. Vše dáte do hrnce a vaříte pomalým varem, za občasné kontroly, zda se nevypařilo příliš mnoho vody. V originální dlouhé polévce maso či kosti (já používám nejčastěji kuřecí skelety – z volného chovu!) vaříte se solí a bez koření 8 nebo 12 hodin, lze i déle. Servírujete tak, že do misky dáte plátek eidamu, přelijete vroucí polévkou a necháte trochu vychladnout. Sýr můžete vyndat, zamícháte čerstvý žloutek a můžete podávat. Pokud dlouhou polévku naordinujete nemocnému, měla by mít teplotu těla.

Energie na 24 hodin

Tato polévka se uvádí přímo jako lék při léčbě rakoviny či stavech vyčerpání, důležitá byla například po porodu – u nás měla zajímavý název „polévka do kouta“. Čínští Mistři tvrdí, že ¼ litru této polévky obsahuje dostatečné množství energie na 24 hodin života.

Čím déle, tím lépe

Pokud polévku vaříte jen pro radost, tak ji prostě necháte na kamnech, dokud hřejí, podávat ji můžete druhý den. Vývar lze samozřejmě použít jako základ omáček nebo jako báječný nápoj, naprosto nepřekonatelný při obtížných túrách. Schválně ji někdy vyzkoušejte po opravdu namáhavém dni, dočkáte se neuvěřitelného osvěžení jak fyzického, tak psychického.